Medžlis IZ Čelić bogatiji za još jednog hafiza Časnog Kur´ana

30. Jula 2023. UREDNIK 0

Danas, 30.7. 2023. godine, pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH posljednje ajete napamet proučio je Ajdin Sinanović iz Čelića i tako stekao časno zvanje hafiza Kur'ana Časnog. Ajdin, sin Šehzada i Adise, rođen je 15.4.2002. godine. Završio je Behram-begovu medresu 2021. godine, i broji se kao 14. hafiz u 345. generaciji ove škole. Ajdin je član projekta Šefi’ kojeg vodi Fondacija “Hifz Časnog Kur'ana” Muhaffiz mu je bio hafiz Abdullah Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Iskrene čestitke upućujemo hafizu Ajdinu, njegovoj porodici, muhaffizu i Islamskoj zajednici u BiH, ali i Behram-begovoj medresi kojoj je ovo 96. hafiz od reaktiviranja rada.   

U petak 28. jula je Jevmu-ašura (Dan ašure)

24. Jula 2023. UREDNIK 0

Među vjerskim mubarek danima islamskog svijeta je i Dan ašure (Jevmul-ašura) koji zauzima posebno mjesto. Po hidžretskom kalendaru mjesec muharrem je prvi mjesec u godini; jedan je od četiri važna mjeseca. Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu kaže: “Najbolji post poslije ramazanskog je post u mjesecu muharremu.” (Muslim)

Veoma je pohvaljen deseti dan velikog mjeseca muharrema koji se naziva Dan ašure.

U hadisi-šerifu stoji: “Ko opskrbi svoju porodicu na dan ašure, njega će Allah opskrbiti za čitavu godinu.” (Džamius-Sagir) read more


25 godina od smrti banjalučkog muftije, Ibrahim-ef. Halilovića

19. Jula 2023. UREDNIK 0

U četvrtak 20.  jula se navršava 25 godina od smrti banjalučkog muftije, Ibrahim-ef. Halilovića.

Ibrahim ef. Halilović, sin Jakubov, rođen je 24. juna 1946. godine u selu Brnjik, općina Čelić. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Filološki fakultet u Beogradu. Na svoju prvu dužnost raspoređen je 23. jula 1967. godine u Muftijstvo banjalučko na dužnost imama u Mehdi – begovoj džamiji u Banja Luci, a poslije nekoliko mjeseci, tačnije 20.02.1968. godine postavljen je na mjesto imama, hatiba i muallima u džamiji Ferhadiji u kojoj obavlja imamsku dužnost sve do svoje smrti. Uporedo sa radom studirao je, a kasnije i diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekao stručno zvanje profesora arapskog jezika i književnosti. Na poziciju muftije banjalučkog imenovan je 1989. godine u doba kada su u Bosni i Hercegovini bile samo 4 muftije. Rad na Muftijstvu banjalučkom je bilo njegovo prvo, jedino i posljednje mjesto službovanja. Bio je muftija Bosanske krajine i Banja Luke. Početkom rata na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine većina muslimana Banja Luke bila je prisiljena da napusti svoj rodni kraj. On je rekao svojoj supruzi Emini: „Ti, Emina, vidi šta ćeš. Volja ti ići, volja ti ostati. Ali ja, dok god ovdje ima i jedan musliman, moram biti u Banja Luci.“ Zahvaljući takvom njegovom držanju, na čemu mu je Rijaset odao priznanje, u Banja Luci je ostalo oko 3 000 Bošnjaka. read more


Večer Kur´ana u džematu Vražići

16. Jula 2023. UREDNIK 0

U povodu 11 godina od otvorenja džamije u Vražićima, u subotu 15. jula 2023. godine u džematu Vražići održano je večer Kur´ana sa početkom poslije akšam-namaza.

Nakon uvodnih riječi dobrodošlice mjesnog imama Hakije-ef. Muminovića prisutnima su se predstavili sljedeći učači Kur´ana: hfz. Mustafa-ef. Mujkić, hfz. Belmin-ef. Džananović, hfz. Dženan-ef. Čokić, Zejd-ef. Svraka, Senad-ef. Kukuljević i Imran Osmić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Gost predavač je bio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići. read more


Nova 1445. hidžretska godina nastupa u utorak, u akšam, 18. jula

13. Jula 2023. UREDNIK 0

Slavljen neka je Onaj koji je u svojoj Časnoj Knjizi rekao:

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَٰئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللَّهِ ۚ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

Oni koji vjeruju i koji se isele i bore na Allahovom putu, oni se mogu nadati Allahovoj milosti, a Allah prašta i samilostan je.” (El-Bekare,218.)

Braćo i sestre, read more


Program Rijaseta za obilježavanje 28. godišnjice nad muslimanima u Srebrenici

10. Jula 2023. UREDNIK 0

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini priprema, koordinira i realizira programske sadržaje i aktivnosti obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini i godišnjice obilježavanja najtežih zločina sa elementima genocida na području Prijedora i doline Sane.

R/B AKTIVNOST
1. Okrugli sto, tribina, javni razgovor, druženje, promocija knjiga, izvođenje monodrame
2. Akademija polaznika mektepske pouke
3. Džuma-namaz na Musalli u Potočarima
4. Okupljanje i ispraćaj učesnika „Marša mira“ – Mreža mladih
5. Ispraćaj tabuta
6. Hutba Reisul-uleme povodom Genocida nad muslimanima Bošnjacima
7. Salla (tendžid)
8. Hatma i hatma-dova
9. Kelime-i tevhid
10. Zikr
11. Dženaza-namaz i dova na Musalli u Potočarima
12. Šehidska dova u Novoj Kasabi
13. Šehidska dova u Žepi
14. Šehidska dova u Pobuđu (Bratunac)
15. Godišnjica obilježavanja najtežih zločina sa elementima genocida na području Prijedora i doline Sane