Obavijest o početku prijava za odlazak na hadž 2025. g./1446. g. po Hidžri

29. Augusta 2024. UREDNIK 0

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice ima čast obavijestiti sve zainteresirane vjernike da proces prijavljivanja za putovanje na hadž 2025./1446. g. po Hidžri počinje 02.09.2024. godine.

Informacija o putovanju

– očekivani polazak: u periodu od 28. maja do 2. juna 2025. godine,

– očekivani povratak: u periodu od 15. do 21. juna 2025. godine;

– letovi:

  • u odlasku let Sarajevo – Džedda,
  • u povratku let Medina – Sarajevo;

Obavezni dokumenti

  • bosanskohercegovački pasoš s rokom važenja nakon 01.01.2026. godine,
  • potvrda o vakcinaciji protiv meningokoknog meningitisa (žuti karton) uz uvjet da vrijeme prošlo od primanja vakcine nije duže od 5 godina prije planiranog povratka.

Zdravstvena ograničenja

Ministarstvo zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije Uredu za hadž i umru dostavilo je obavezujuću instrukciju koja tretira psihofizičko stanje budućih putnika na hadž, i kojom se zabranjuje ulazak u Saudijsku Arabiju osobama koje nisu u stanju obaviti obrede hadža ili većinu njih, a to su sljedeće osobe: read more


Učenje kišne dove u vrijeme velike suše

16. Augusta 2024. UREDNIK 0

Dugotrajna suša u BiH i regionu donijela je brojne poteškoće poljoprivredi, izvorištima, potocima i rijekama. S toga, preporoka je da učimo kišnu dovu:

Allahu Milostivi, spusti na ovu našu zemlju kišu milosti, a ne kišu patnje i razaranja, iskušenja, rušenja i potopa!

Allahu Svemogući, na humusno zemljište i na kršovite stijene, u utrobe dolina i korjeništa drveća, spusti nam kišu iz Tvojh oblaka.

Allahu Plemeniti, neka kiša padne za nas i oko nas za našu ugodnost, a ne protiv nas, na našu neugodnost. Bože, podari nam kišu prijatnu, ugodnu, rodnu, obilnu, natapajuću, koja će ovu zemlju napojiti i od koje će zemlja trajno plodove davati! read more