Centralna mevludska svečanost u džematu Čaršija Čelić

14. Septembra 2024. UREDNIK 0

U povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s., u subotu 14. septembra 2024. godine u džematu Čaršija Čelić poslije akšam-namaza održana je Centralna mevludska svečanost za Medžlis IZ Čelić.

Goste je poselamio glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadić. Džemal-ef. je istakao da džemat Čaršija Čelić navršava 120 godina od izgradnje džamije i da se mevlud učio u ovom džamiji od kako džemat postoji.

Gost predavač je bio hfz. Jusuf-ef. Džafić. Vrlo je inspirativno govorio o Muhammedu a.s., o tradiciji učenja mevluda i pravilnom razumijevanju sunneta Muhammeda a.s. read more


Održana 29. sjednica Savjeta za vjerska pitanja MIZ Čelić

3. Septembra 2024. UREDNIK 0

U utorak 03. septembra 2024. godine u 09:00 h u sali za sastanke Medžlisa IZ Čelić održana je 29. sjednica Savjeta za vjerska pitanja MIZ Čelić. Razmatran je sljedeći dnevni red:

1. Usvajanje i analiza zaključaka sa 28. redovne sjednice Savjeta

2. Analiza mektebskih aktivnosti u 2023/2024. mektebskoj godini

3. Plan aktivnosti povodom mektebske i vjeronaučne 2024/2025. godine

4. Plan aktivnosti u povodu 12. rebi´u-l-evvela, Poslanikovog a.s. rođendana

5. Tekuća pitanja.

Sjednica je protekla u radnoj atmosferi sa dosta prijedloga za unapređenje vjerskog života na MIZ Čelić. read more


Nova mektepska godina počinje 7. septembra

2. Septembra 2024. UREDNIK 0

Predstojeća 2024/2025. mektepska godina počinje u subotu, 7. septembra, upisom polaznika u mektebe.

Prethodna mektepska godina, prema ocjeni dr. Enesa Svrake, voditelja Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bila je uspješna i spremno dočekuju novu mektepsku godinu. I ove godine se očekuje značajan broj mektepskih polaznika.

– Imamo stabilan broj djece koja svake godine budu upisana u mekteb i koja redovno pohađaju mekteb, uprkos svim društvenim izazovima, prije svega u pogledu migracija, kretanja ljudi. Kada se sve uzme u obzir, imamo razloga da budemo zadovoljni – kazao je on. read more